Het omzetten van een bestaande WordPress-installatie naar een multisite-netwerk is vrij eenvoudig, maar er zijn enkele stappen die je moet volgen. Laten we beginnen:
wp-config.php aanpassen voor Multisite-ondersteuning
Begin met het bewerken van het lokale wp-config.php-bestand van je installatie. Dit kun je direct doen via de Bestandsbeheerder door naar de installatiemap te gaan, het bestand wp-config.php te selecteren en op ‘bewerken’ te klikken.
Voeg de volgende regels toe boven de regel die begint met “require_once(“:
/* Multisite */
define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);
Sla de wijzigingen op. Houd dit venster open; we komen hier later op terug.
Plugins deactiveren en netwerk aanmaken
Log in op je WordPress-dashboard en deactiveer alle plugins. Deze kunnen opnieuw geactiveerd worden nadat de multisite is ingesteld.
Ga naar ‘Gereedschap’ > ‘Netwerkinstallatie’.
Pas de Netwerktitel en het Beheerders-e-mailadres aan indien nodig en klik op ‘Installeren’. Je krijgt vervolgens een set instructies die je moet volgen.
.htaccess en wp-config.php bewerken
Ga terug naar het bewerkingsvenster van je wp-config.php-bestand. Voeg de volgende code toe boven de regel die zegt: “/* Dat is alles, stop met bewerken! Veel plezier met bloggen. */”. Vervang ‘jouwdomein.com’ door je eigen domein:
define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', true);
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'jouwdomein.com');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);
Sla de wijzigingen op.
Nu gaan we het lokale .htaccess-bestand bewerken. Dit bestand is vaak verborgen in je Bestandsbeheerder. Als je het niet ziet, ga dan naar ‘Instellingen’ in de rechterbovenhoek, vink ‘Verborgen bestanden tonen’ aan en sla op.
Open het .htaccess-bestand in de betreffende map van je domein en vervang alle bestaande WordPress-regels door de volgende code:
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
# Voeg een slash toe aan /wp-admin
RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d
RewriteRule ^ - [L]
RewriteRule ^(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L]
RewriteRule ^(.*\.php)$ $1 [L]
RewriteRule . index.php [L]
Sla de wijzigingen op.
Een wildcard-subdomein toevoegen
In een standaard WordPress-installatie moet je voor elke nieuwe site een subdomein of addon-domein aanmaken. Met een WordPress Multisite kun je echter direct vanuit het dashboard nieuwe sites creëren zonder extra stappen in cPanel. Om dit mogelijk te maken, moet je een wildcard-subdomein instellen.
Houd er rekening mee dat wildcard SSL-certificaten alleen werken op gedeelde hosting als het domein de nameservers van je hostingprovider gebruikt.
Ga in cPanel naar het gedeelte ‘Domeinen’ en klik op ‘Subdomeinen’.
- Typ een asterisk (*) in het subdomeinveld.
- Selecteer je domein uit het dropdown-menu.
- Wijzig de document root zodat deze overeenkomt met de map van je hoofddomein.
- Klik op ‘Aanmaken’.
De laatste stap
We zijn er bijna! Log uit en vervolgens weer in op je WordPress Multisite. Activeer je plugins opnieuw. Alles zou nu klaar moeten zijn!
Voor meer gedetailleerde informatie en ondersteuning kun je terecht op de officiële WordPress-documentatie of de ondersteuningspagina’s van je hostingprovider.