Het bewijs dat WordPress een serieus CMS is: bedrijven als CNN, Reuters, TED en NRC Next gebruiken WordPress als CMS.
1. WordPress is gratis
Kijk, daar houden we van: gratis. Je kan WordPress gewoon downloaden en installeren en je hebt meteen een werkende website. Dit is dan een standaard website en deze functioneert maar is doorgaans niet erg aantrekkelijk. Een goede webdeveloper maakt er een persoonlijke en functionele website van.
2. WordPress is open source dus volop in beweging
Een CMS is een samenwerking tussen PHP en MySql. De laatste is de database, zeg maar: de kast met laatjes waar alles in opgeborgen wordt. PHP is de taal die de laatjes opent en de informatie die jij invoert erin stopt en er weer uithaalt als deze opgevraagd wordt.
Als webbureau kun je een eigen CMS ontwikkelen. De kennis hiervan ligt dan binnen het bedrijf. WordPress daarentegen is een open source systeem. Dit houdt in dat iedereen mag sleutelen aan de WordPress programmacode. Er is een enorme community van programmeurs die continue verbeteringen aanbrengt. Hierdoor verschijnen er regelmatig updates van het systeem. Met een van de grootste online gemeenschappen achter zich, is WordPress nog lang niet uitontwikkelt.
Door WordPress te gebruiken beperk je je niet tot een webbureau met een eigen CMS. Er zijn vele WordPress ontwikkelaars, dus bevalt de één je na de eerste samenwerking niet dat zoek je gewoon een ander.
3. Ontzettend veel plugins
Plugins zijn uitbreidingen van het systeem. Deze vergroten de functionaliteit door bijvoorbeeld een emailformulier aan je site toe te voegen. Op dit moment zijn er ongeveer 20.000 plugins beschikbaar. En deze zijn bijna allemaal gratis. Zo kun je een webshop aan je site toevoegen of een een plugin die regelmatig een backup van je site maakt.
4. Eenvoudig in gebruik
Misschien is dit wel het belangrijkste voordeel voor de gebruiker. WordPress heeft een logische indeling en content beheren is dodelijk eenvoudig. Het is ook mogelijk om content uit Word in de tekstverwerker van WordPress te plakken. De opmaak blijft dan gelijk en de pagina of bericht kan direct online.
5. Zoekmachine-vriendelijk
WordPress is heel vriendelijk voor zoekmachines. Daarnaast zijn er nog een heleboel plugins om het systeem nog vriendelijker te maken. Onderaan elke pagina en bericht kan je de title, description en keywords invullen om de pagina beter vindbaar te maken. Hoe beter de optimalisatie hoe beter je site gevonden wordt in zoekmachines. Een belangrijk aspect wanneer je een (nieuwe) onderneming runt die afhankelijk is van de vindbaarheid in Google.
WordPress is een lichtgewicht CMS en is relatief snel. Belangrijk omdat Google heeft aangegeven de snelheid van sites mee te gaan nemen in de ranking van sites. Ook fijn voor je bezoekers dat de pagina’s lekker snel laden en ze niet uren moeten wachten om de pagina te zien.
6. WordPress is goed beveiligd
Populaire scripts en software zijn altijd interessant voor hackers. Voor WordPress geldt dat dus ook. Als er een beveiligingslek of bug wordt gevonden wordt dit verholpen in de volgende update. Door WordPress dus geregeld te updaten verminder je de risico’s. Daarnaast zijn er verschillende plugins die de beveiliging vergroten.
Conclusie
Als deze voordelen maken duidelijk dat WordPress en ideaal CMS is, vooral voor dynamische websites die geregeld informatie publiceren en goed vindbaar willen zijn voor zoekmachines. Het systeem is gemakkelijk aan te passen en uit te breiden voor niet al te hoge kosten. Ideaal voor beginnende bedrijven die geen megabudget hebben. Door een theme te gebruiken ben je snel online tegen lage kosten. Heb je wat meer te besteden is er de mogelijkheid om een eigen theme te laten maken die geheel gepersonaliseerd is. Voor ieder wat wils dus. Ideaal toch?