Google Maps kan niet correct op deze pagina worden geladen

We krijgen veel telefoontjes de laatste tijd van klanten waarbij de Google maps niet meer werkt op de website. Ze krijgen dan de volgende melding te zien “Google Maps kan niet correct op deze

pagina worden geladen”. Dit in combinatie met een melding op de kaart “For development purposes only”.

Achtergrond

Hoe komt dit nu en hoe kun je dit oplossen? De oorzaak is vrij simpel. Sinds 22 juni 2016 vereist Google dat alle websites en apps die verbinding met Google Maps maken (bijvoorbeeld om een kaart op je eigen website te tonen) een unieke sleutel meesturen, een zogenaamde API key. Waarom? Omdat google dan iedere website of app die gebruik maakt van een van de diensten van de Google Maps service kan herkennen aan hun unieke sleutel.

Omdat Google meer inzicht wil in wie er allemaal gebruik maakt van Google Maps en de grootverbruikers ook meer wil laten betalen dan de kleine gebruiker hebben ze een nieuw beleid waarbij een dergelijke API code verplicht is.

Oplossing

Volgens Google blijft het gebruik van de Maps-api’s in de meeste gevallen gratis, afhankelijk van het gebruik. Om de kosten voor de gebruiker zo laag mogelijk te houden biedt Google een gratis tegoed aan van 200 dollar. Pas wanneer dit tegoed volledig opgebruikt is, worden er kosten in rekening gebracht. Deze wijziging heeft als resultaat dat u vanaf 11 juni jl. een geldige API-sleutel en een factureringsaccount nodig heeft. Dit account kunt u koppelen aan uw creditcard, maar ook aan een automatische incasso. Met het nieuwe tariefplan wil Google er voor zorgen dat u alleen betaalt voor de services die u maandelijks gebruikt. Veel organisaties laten het beheer van de website, en daarmee ook de diverse applicaties, over aan programmeurs of webbureau’s. In dat geval zal u dus uw programmeur of webbureau moeten verzoeken een betaalmethode te koppelen aan de API sleutel. Beheert u de API zelf dan kunt u zelf een betaalmethode koppelen. Zodra dit gedaan is zal de melding op website verdwijnen en Google Maps weer goed functioneren.