Hoe onderhoud ik mijn WordPress website?

Vaak horen we van klanten wat moeten we doen om WordPress te onderhouden en niet kwetsbaar te maken voor hacks. Daarom sommen we hieronder op wat je kunt doen om jouw WordPress website goed te onderhouden.

– Updates doorvoeren

Updates komen vaak uit naar aanleiding van security issues of hacks. Het is daarom essentieel dat je altijd alle plugins doorvoert, voor zowel de core van WordPress/ de plugins en de thema’s. Niet updaten betekent eigenlijk dat je vroeg of laat een keer gehackt gaat worden(!).

– Backups maken (!)

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, zonder goede backups ben je nergens. Bij problemen kun je gaan grasduinen naar de oorzaak. Welke plugin je wellicht moet back-rollen. Maar sneller ben je weer online als je even een backup terugzet. Je kunt dan ook gemakkelijk een staging omgeving maken waarop je in alle rust het probleem kunt gaan verhelpen. Om daarna, als je het probleem verholpen hebt, de wijzigingen weer terug naar de live omgeving te pushen. De dienst die wij hiervoor gebruiken is Blogvault.

– Verwijder oude plugins

Verwijder plugins die je niet gebruikt. Download je een nieuwe plugin? Kijk naar reviews, populariteit en de frequentie waarop plugins worden bijgewerkt.

– Verwijder oude WordPress thema’s

Thema’s die je niet gebruikt kun je het beste verwijderen. Heb je een Thema dat niet meer geupdate wordt of waarvoor je geen licentie hebt afgesloten voor updates, bedenk dan of je dit wel wilt. Gezien dit een enorm veiligheidsrisico oplevert.

– Optimaliseer de database

Databases raken vervuild en dienen daarom van tijd tot tijd geoptimaliseerd te worden

– Beveilig je WordPress website

Maak gebruik van een firewall op server niveau. En gebruik daarnaast plugins zoals Wordfence, 2FA authenticatie etc.

– Verberg de default login url

Botjes proberen automatisch via de url /wp-admin in te loggen op WordPress websites. Het simpelweg vervangen van deze url zorgt er al voor dat al deze botjes buiten spel staan.

Tot slot

Zorg minimaal maandelijks voor onderhoud. Voor zakelijke websites raden wij aan om wekelijks of dagelijks onderhoud uit te voeren. Dit is afhankelijk van de wensen. Geen zin om onderhoud uit te voeren? Besteed het dan uit.

Geplaatst in de categorie: Blog